En sammenvevd virkelighet

Danske Amalie Smith tør å gå inn i stoffet hun behandler på et detaljnivå som vitner om ektebåren og smittende entusiasme, og viser hvordan litteraturen kan favne alt fra smørbrød til algoritmer i sin bok om vevkunst, data og biologi.
16.09.2020 - 10:13

Amalie Smith

Thread ripper

Hybrid

Dansk Gyldendal, 2020

224 sider


Forfatter og kunstner Amalie Smith har siden sin litterære debut i 2010 undersøkt stadig nye emner med et undrende og inngående blikk, både i sine hybridbøker og i sitt kunstnerskap for øvrig. Som forfatter sammenstiller hun noter, dikt, og faktabaserte essay med bilder og eksperimenterende utforming av boksidene, mens kunstnerskapet gir videre rom for utforskning av de samme temaene ved 3D-modelleringer, fysiske verk, film, foto og hørespill. Den som følger begge tråder i hennes arbeide, vil finne en gjennomgående nysgjerrighet knyttet til forholdet mellom idé og materie, overflate og innhold, det abstrakte og det konkrete, sansning og erfaring. Det er mye vi ikke nødvendigvis forstår eller retter oppmerksomhet mot i omgivelsene våre – hvordan stoffet i sengeteppet vårt er vevd, googles algoritmer eller utviklingen av telegrafen. Smith dykker ned i et par utvalgte materier av gangen, og ved å undersøke både nåværende funksjon og historisk utvikling lar hun oss sitte igjen med følelsen av at vi forstår litt mer enn da vi begynte.Artikkelen er 1385 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement