Visjoner fra grenseland

Nobelprisvinner Olga Tokarczuk byr på en viltert kreativ og intellektuelt stimulerende sjangerlek. Krim, William Blakes poesi og folkeeventyr slår gnister mot dagsaktuelle etiske spørsmål om naturvern, kjønn og makt.
29.10.2019 - 12:53

Olga Tokarczuk

Før plogen din over de dødes knokler

Oversatt av Julia Wiedlocha

Roman

Gyldendal, 2019

291 sider


I en liten forblåst grend på en høyslette i Polen, hvor veiene stenges om vinteren og innbyggerne stort sett bare får inn tsjekkisk radio fra den andre siden av fjellene, bor den eksentriske gamle kvinnen Janina: tidligere broingeniør og engelsklærer, nå hobbyastrolog og den egenrådige fortelleren i romanen Før plogen din over de dødes knokler. En natt blir hun vekket av naboen Duglaus (hun synes offisielle navn vitner om mangel på oppfinnsomhet, og omtaler folk derfor heller ved kallenavn). Den tredje og siste fastboende naboen i grenda, Store Fot, er død. Kvalt av et bein i halsen. Det som ved første øyekast ser ut som et stusslig, ensomt endelikt for en forfyllet gammel grinebiter, blir i stedet snart opptakten til noe skumlere. Først blir Janina overbevist om at han er en slags demon idet hun tar av ham støvlene og får se de merkelige føttene hans, med lange hårete tær: «Han kunne ikke ha vært et Menneske. Han må ha vært en slags navnløs skapning». Siden får han selskap i døden av flere andre, mindre umiddelbart demoniske menn fra den ellers så lite begivenhetsrike omegnen, og det tar ikke lang tid før Janina danner sin egen teori om hva som foregår: Dødsfallene er hevndrap. Begått av rådyr. Og hun mener hun kan bevise det ved hjelp av astrologi. Om romanen kretser rundt oppklaringen av mistenkelige dødsfall, er vi med andre ord likevel et stykke unna Jørn Lier Horst.


Artikkelen er 1396 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement