

Bygdedyrets gjenoppstandelse
Matias Faldbakken undersøker kreativitetens mørke røtter med realistisk forstadsliv som scene og tankeredskap.
28.10.2019 - 12:42
Matias Faldbakken
Vi er fem
Roman
Forlaget Oktober, 2019
212 sider
Hva må vi ofre for å kunne skape noe? Hvor langt er vi villige til å gå? Dette spørsmålet er selve kjernen i Matias Faldbakkens nyeste roman, hvor hovedpersonen inngår en faustisk pakt for å gi liv til noe dødt.
Samtale
Bastardiseringen av norsk litteratur
Bastardiseringen av norsk litteratur
Etter syv år har forfatter, småforlegger og redaktør Jørn H. Sværen satt punktum for den årlige poesiantologien "Den engelske kanal", et kompromissløst stykke arbeid i den norske samtidslitteraturen. – For meg er ikke poesi en sjanger, det er mer en måte å tenke på, sier han.
Enquête
I underskogen
I underskogen
I skyggen av de store forlaga finnes et kratt av småforlag. Bøkene de gir ut, befinner seg ofte godt utafor allfarveien den gjengse leseren følger. Hvem er de og hva holder de på med?
Metakritikk
Den usunne reverensen for Dag Solstad
Den usunne reverensen for Dag Solstad
Norsk litteraturkritikk kom ikke særlig godt ut av møtet med "Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen", mener Frode Helmich Pedersen.
Aktueltintervju
Poeten i sirkel
Poeten i sirkel
Hva er ei bok? Monica Aasprong har i en årrekke jobba med litteratur og poesi som bryter med vante forestillinger om hva ei bok egentlig er. I høst er hun aktuell med poetikken «Obligo».
Leder til BLA 11-12/19
Ingen smal sak
Ingen smal sak
På siden av de etablerte aktørene i litteraturbransjen finnes det en underskog av småforlag.
Kritikk
Kontekst søges
Kontekst søges
Handlingen er uklar og sproget er for forelsket i sig selv. "Elpis" er en ubeskrivelig bog, og det er dens helt store svaghed.
Poetikk, takk
Sjangertukling nå!
Sjangertukling nå!
"Hvorfor søke mot sjangerkrysningene? For å skrive med størst mulig frihet, for å utvikle litteraturen? Absolutt", skriver Ane Nydal.
Essay
Begynner vi å miste naturens språk?
Begynner vi å miste naturens språk?
"Vi er blitt naturens kuratorer. For å se at naturen har verdi i seg selv, kan «nature writing» gi oss viktige innganger. Det er på høy tid at denne sjangeren for et eget begrep også på norsk", skriver Eirin Andresen Betten.
Essay
Kulturkritik til en politisk krisetid
Kulturkritik til en politisk krisetid
Globale protester kaster grus i kapitalismens velsmurte maskine. De offentlige pladser fyldes igen med demonstranter, der nægter at føje sig, og i kulturkritikken findes de revolutionære paroler frem igen, skriver Karl Emil Rosenbæk.
Økokritikk
Framtidens kropper
Framtidens kropper
I Yoko Tawadas "The Emissary" er ikke framtiden apokalypsepreget, men i et tredje sjikt mellom dystopi og utopi, skriver Sissel Furuseth.
Kritikk
Litteraturens jordstengler
Litteraturens jordstengler
To nye utgivelser i filosofiserien til småforlaget H//O//F utfordrer våre idéer om hvordan en bokutgivelse kan påvirke offentligheten.
Redaksjonsrådet anbefaler
Å lese seg inn i verden og biblioteket
Å lese seg inn i verden og biblioteket
«Gjør dere selv en tjeneste! Les Ali Smith, få nye innganger til virkeligheten, eller bare en skikkelig god leseopplevelse», skriver Hanna Malene Lindberg.
Kritikk
Å avkolonisere akademia
Å avkolonisere akademia
Tonje Vold presenterer inspirerande litteraturvitskapleg forsking – dessverre utan blikk for korleis omsetting påverkar linsa. Dessutan skjemmast boka av slett redaksjonelt arbeid.
Bokessay
Et tvetydig ikon
Et tvetydig ikon
Benjamin Mosers biografi om Susan Sontag som amerikansk ikon og intellektuell ledestjerne er både underholdende, monoman og hevngjerrig, skriver Benjamin Yazdan.