Innsirkling

Guatemalanske Eduardo Halfon undersøker hva han skriver om når han skriver om noe annet.
19.04.2018 - 09:56

Eduardo Halfon
Den polske bokseren
Roman
Oversatt av Signe Prøis
SolumBokvennen, 2018
190 sider 

Hovedpersonen i, og forfatteren av, denne episodiske, omstreifende romanen fra 2008 er Eduardo Halfon, guatemalansk romanforfatter og litteraturprofessor, utdannet i USA, ikke-praktiserende jøde – «Jeg har pensjonert meg» – med en nå avdød bestefar fra Polen som overlevde både Sachsenhausen og Auschwitz før han utvandret til Guatemala etter krigen. Vi følger ham gjennom separate, men likevel beslektete hendelser, små episoder på den guatemalanske landsbygda, på akademisk konferanse i Nord-Carolina, på skotsk pub i Antigua Guatemala, senere på kulturfestival i samme by, og etter hvert til Beograd – en reise som skildres i kortromanen Piruetten fra 2010, også inkludert i denne slanke, men innholdsrike boken. Igjen og igjen ser vi Eduardo på frustrert leting. Han leter etter noen eller noe som hele tiden unndrar seg, som ikke vil, eller kan, la seg finne, temme, sirkle inn. Som ikke lar seg skrive.

Elias Rukla i Guatemala

Folk på vandring

Artikkelen er 1258 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement