Poetikk fra Utgard

«Hvordan jeg skriver? Jeg prøver å høre etter hva steinen vil», skriver Bergsveinn Birgisson.
21.10.2020 - 12:44

Her hvor jeg sitter ute på Sotra fantes det for tre generasjoner siden en kar med spesielle evner for å hugge til stein og lade mur og vegger. Et såpass godt rykte hadde han at ladningene hans skal kunne spores over alt på Sotra ennå i dag. Han ble kalt svært effektiv, hans motto var «ein stein om dagen». Likevel hendte det ikke sjelden at han var tidlig hjemme uten å ha fått gjort noe som helst. Da sa han: «Steinen ville ikkje i dag».

En slik kar ville blitt en utmerket forfatter – hadde han gått inn for det. For av og til vil ikke stoffet fram, det er motstand, jeg snakker ikke om skrivesperre, for faktum er at her velger mange å fortsette skrivingen trass denne motstanden. En begynner å streve, en har mer vilje enn ydmykhet, og skal bare få prosjektet sitt gjennom. Det kan kalles diktatoriske tendenser mot stoffet. Dette kan gjerne merkes tidlig i en bok, og dette er grunnen til at jeg svært ofte gir opp å lese videre i slike bøker. En forfatter kan stå fast, og det er svært ulikt hvordan folk velger å takle dette. Noen sitter der, og gir seg ikke, og til slutt skjer det kanskje noe. Jeg har valgt meg en annen vei. Den går ut på å gi fullstendig opp. Her er det i bunn og grunn to utveier. Enten å gå bort fra hele prosjektet og være skikkelig sur, eller å prøve å høre etter hva stoffet vil. Og av og til i denne prosessen, der man setter seg selv til side, skjer det at noe større slippes til. Man begynner å høre hva steinen selv vil. Det er ingen mystikk det der, snarere en erfaring alle seriøse kunstnere opplever av og til, noen kaller det inspirasjon, andre kaller det hjelp eller kontakt med noe større enn de selv, det indere kaller dharma, andre tao, Gud eller Allah. Hvordan jeg skriver? Jeg prøver å høre etter hva steinen vil.Artikkelen er 1801 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement