Barnas lys og mørke

Liv Mossige utforsker det forlatte barnets desperate ønske om tilknytning og kommenterer slik indirekte 22. juli-terroristens barndom. For hva skjer med et barn hvis det vokser inn i de voksnes grunnløse forestillinger om det?
20.10.2021 - 11:11

Leser man romanen Silkestrå i lys av tittelen, gir det et mørkt bakteppe: Silkestrå er navnet på borettslaget der Anders Behring Breivik vokste opp på Skøyen i Oslo, og i romanen opptrer Wenche og Anders, mor og sønn med samme fornavn som i virkeligheten. Det er imidlertid ikke Anders, men tolv år gamle Søs som er romanens hovedperson. Gjennom Søs’ barndom lar Mossige oss indirekte fortolke barndommen Anders hadde.

Søs er på ferie hos farmora Harriet i sommerhuset på Sørlandet. Faren Halvor har nylig tatt livet sitt og mora er allerede forsvunnet fra datterens liv. Det er ikke mye vi får vite om familiebakgrunnen utover dette. I stedet blir vi kjent med Søs i en hermetisk lukket form der hun utforsker det sørlandske sommerlandskapet med et barns blikk. Hun omgås både voksne og andre barn med en tilsynelatende letthet og et overskudd. Når tre år gamle Anders dukker opp, sønn til onkel Oles nye kjæreste Wenche, kaster det skygger inn i dette landskapet. Lys og mørke ligger tett på hverandre i romanen.Artikkelen er 1370 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement
Emneord: