Science fiction fra sansenes dal

De ansatte er en gjennomført fortelling om vår senkapitalistiske samtid, men med klebrige fangarmer inn i en transhumanistisk fremtid.
17.09.2018 - 09:48

Olga Ravn
De ansatte
Dansk Gyldendal, 2018
135 sider

Allerede for to tusen år siden slo filosofen Marcus Aurelius fast at arbeid er den mest naturlige tilstand for mennesket. Sigmund Freud mente at mennesket trenger to ting for å være lykkelig: «Kjærlighet og arbeid, arbeid og kjærlighet.» Bertrand Russell skriver i sitt essay In Praise of Idleness at siden den industrielle revolusjonen har mennesket – i hvert fall i teorien – utviklet en kapasitet til å leve slik at arbeid ikke nødvendigvis trenger å oppta mesteparten av vår tid. Det at vi ikke har etablert en slik verden sporer Russell til det faktum at det er dypt kulturelt rotfestet å fremheve arbeid som en dyd i seg selv, og ikke bare som en ingrediens i et allsidig liv. Men hva skjer i en slik kultur når roboter skapes for å gjøre arbeidet vårt for oss? Slik er dagens virkelighet: Selvkjørende biler er allerede på veiene. Estimater[i] viser at 800 millioner arbeidere kan miste jobbene sine før 2030 grunnet automatisering.

Skipsarbeiderne

Arbeidet

Som SOLARIS

I vårt eget bilde

 


Artikkelen er 1315 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement
Emneord: