Det røde og det hvite

På 120 korte sider utforsker Eirik Ingebrigtsen på mesterlig vis krigens og blodets etterdønninger i en småby i Kosovo.
16.05.2018 - 08:59

Eirik Ingebrigtsen
Kvit bok mørk vinter
Roman
Forlaget Oktober, 2018
123 sider

Jeg kan huske hvordan krigen på Balkan ikke var et tema på barne- og ungdomsskolen. Til det var lærebøkene for gamle og konflikten for fersk. Men vi hadde en gutt fra Bosnia i klassen, om hvem det het at familien hadde «flyktet fra krigen». Mer visste jeg ikke, vi spurte aldri, og slik forble det. Når Balkan-konflikten faktisk ble en del av bevisstheten min, aner jeg ikke, men det tok, spør du meg, altfor lang tid. Vanskelighetene med å formidle krigen, å innlemme den i en om framskritt og velferd som utgjør norsk etterkrigshistorie, har etterlatt et bevissthetshull som jeg, tross mye lesing om konflikten, enda har til gode å fylle.         

Trefelling og traumer

Absurd samtid

Arbeid og frelse

Artikkelen er 1421 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement