En real øyeåpner! Romanen Aleksander den store tar til idet Alexander skviser ut øyet til en medelev under en slåsskamp i skolegården. Bildet har foruten dette lite med boka å gjøre: Det er henta fra Lucio Fulcis legendariske zombiefilm The Beyond (1981).

Øye for øye

Peter F. Strassegger skildrer ekstrem vold i sin første ungdomsroman. Hva som er rett og galt, vil han at ungdommen selv skal finne ut av.
20.05.2021 - 11:18

Sier man «ungdomslitteratur», er det lett å tenke på klisjeene: forelskelse, utenforskap, en livsendrende hendelse – og en nokså klar moral. I motsetning til «voksenlitteraturen», er ungdomsbøker skrevet for en spesifikk målgruppe, som legger føringer for hvordan bøkene utformes. Men som ungdommen vet, er regler til for å brytes, eller i det minste tøyes. I så måte har Peter F. Strassegger skrevet en bok som slår leseren i øya. Ungdomsromanen Aleksander den store handler om til tider ekstrem vold mellom unge, og åpner på sjokkerende grafisk vis: Tenåringen Alexander stikker ut øyet til en medelev. Med fingrene.

I romanen som følger, unngår Strassegger i stor grad den moraliseringen som kunne fulgt; romanen vaker i gråsonene som oppstår når Alexander på samme tid er offer og gjerningsmann. Det er et ikke helt uproblematisk valg. Hvordan går man fram når man skal skrive om slike gråsoner for ungdom – fra den voldeliges perspektiv?


Artikkelen er 2355 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement
Emneord: