Jakten på norsk litteraturs skjulte perle

De er berømte. Det er bare ikke så mange som vet det. BLA har tatt det på seg å spore opp den skjulte perlen i norsk samtidslitteratur.
02.12.2020 - 11:57

Det utgis så mange bøker i løpet av et år at det er vanskelig å holde oversikt. Ettersom forlagsdrift er en kommersiell virksomhet, og forlagene ønsker å tjene penger på sine forfattere, er det klart at de i markedsføring og innsalg velger å vektlegge noen framfor andre: Karl Ove Knausgård framfor Hans Petter Blad; Vigdis Hjorth framfor Camilla Groth. Jevnt over ser det ut til at litteraturdekninga i mediene følger forlagenes ønsker: Det vies mye plass til allerede kjente navn, mens underskogen av forfattere ikke får på langt nær den samme oppmerksomheten, og dermed eksisterer i et mellomland.[1] Ikke er de ukjente, men de er heller ikke svært kjente. Ikke har de svært mange lesere, men ikke alt for få heller.

Nå har imidlertid BLA-redaktørene, med lupe i hånd, satt seg fore å oppspore samtidslitteraturens perler. Inspirert av det klassiske kolonialistiske brettspillet «Jakten på den forsvunne diamant», setter vi i gang (uten tropehjelm) med å finne ut hvem disse forfatterne er, hva de driver med, og hvilke strategier de jobber etter, utenfor litteraturens strengt kommersielle system.Artikkelen er 4856 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement