Foto: Paal Laudestad/ Tiden Norsk Forlag.

Den norske kommunegrevlingens beretning om byråkrati og smålighet i landprovinsene utenfor Oslo sentrum

I diktsamlinga "Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå" setter Kjersti Bjørkmo lyrikk opp mot kommuneslagord og spammail. Resultatet er humor, melankoli … og grevling? I det slagordløse Oslo tok BLA en preik med poeten.
21.08.2019 - 11:10

Den nye boka di, Hadde du bodd her, hadde du vært hjemme nå, tar utgangspunkt i kommunemottoer. Hvor kom ideen fra?

Det starta med at jeg leste en twittermelding fra en som hadde kjørt gjennom Sverige, og som plutselig hadde sett et skilt hvor det sto: «Hade du bott här hade du varit hemma nu». Alle som har kjørt gjennom både Norge og Sverige vet hvor ensformig det er, og jeg ble veldig grepet av det absurde ved et sånt slagord midt i ingenting – som jo vekker masse følelser, viser det seg når jeg snakker med andre om det. Jeg tenkte at faan, dæm her slagoran, det er når de møter mennesker at de får liv. Så begynte jeg å leke litt med å la mennesker med kjøtt og blod, livene våre, hverdagen, møte slagordene. Ofte er jo det hva poesien gjør: Den prøver å beskrive livene våre.


Artikkelen er 1740 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement