Sævareidsamtala

I 2015 vann ho Riksmålsforbundets språkpris for ein heller mørk ungdomsroman. I den nye boksingelen for vaksne skriv ho morsomt og smart, og toner sarkasmen ned med vite. Noko har skjedd med forfattarskapen til Heidi Sævareid. Eg ringer til Bristol i England for å finne ut kva det er.
16.03.2018 - 23:28

Flamme Forlag sender ein pakke med Heidi Sævareids nye boksingel Life in the UK til Bristol. Sævareid ventar på pakken, som ikkje kjem. Ho ringer på hos naboane i bygarden sin og spør om dei har fått pakken hennar på døra. Naboane forstår kva ho meiner. Om ein ikkje er heime når postmannen kjem med pakken, gir postmannen pakken til ein nabo. Men Sævareid har framleis ikkje den nye boka si i handa. Forlaget har sendt singelen Life in the UK. Ho er spent på den boka. Ho kjenner det som at ho har kasta ein brannfakkel ut i Noreg. Ho har skrive frå innsida av Brexit og håpar å råke norske EU-skeptikarar. Ho anar ikkje om nokon bryr seg. Men ho har likevel fått skrive sitt oppgjersbrev til England, om det å vere innvandrar til UK etter Brexit. Brevet er eit svar på ei henvending frå Storbritannia: Ein test som innvandrarar må ta når dei søkjer om opphaldsløyve i landet. Testen og boksingelen har same namn: Life in the UK. Boksingelen skildrar både UKs historie, kultur og politikk, og kvardagsleg life in the UK.

Rundt tolv engelsk tid, ett norsk tid, set Sævareid seg i stova si. Ho har ikkje med seg bøkene sine, dei veit ho framleis ikkje kor er. Det er synd, for snart skal ein journalist, eg, ringe. Og vi kunne godt ha prata om formatet, bok-singelen, som har chap-book-form. Forma kan komme frå Storbritannia, nærmare bestemt Skottland, og vere måten skotske highland-poets først skreiv dikta sine ned.

Artikkelen er 2565 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement