De nye skriveverktøyene

Selv om Agnes Ravatn sverger til å skrive for hånd og Tomas Espedal fortsetter å taste på skrivemaskinen sin, har de aller fleste skribenter ønsket utviklingen av skriveverktøy hjertelig velkommen. Mange har for lengst forlatt Word og begynt å benytte seg av verktøy som Scrivener eller Final draft, som enklere lar deg prioritere og planlegge det du skriver.
07.04.2017 - 13:22

Nå kommer programmene som ikke bare lar deg skrive tekst på en hendig måte, men som også skal hjelpe deg med å skrive bedre.

Lars Petter Sveen fortalte en gang at han i første fase av arbeidet burer seg inne på et rom uten datamaskin eller telefon, med bare penn og papir for å slippe å bli distrahert av alle innfall, sosiale medier og andre fristelser på nettet. For oss som sliter med det samme problemet som Sveen kan løsningen være programmet Focuswriter. Denne appen er laget slik at den skal stenge ute alle distraksjoner, du kan gjemme unna og blokkere programmer mens du skriver, i tillegg til at du kan bruke hele skjermen til teksten. Og har du dårlig tid med å bli publisert kan du benytte deg av programmet Sigil, som sender det du skriver rett ut som e-bok på nettet. Tjenesten mener selv at den er den første i sitt slag, der du kan redigere med tanke e-bokformatet i stedet for det tradisjonelle printformatet. Skriver du på norsk, er dette kanskje ikke en så god idé før det norske e-bokmarkedet i hvert fall får en lunken bris under vingene.

Har du problemer med å uttrykke deg tydelig? Hemingway er programmet som rydder opp i dette for deg. Her kan du skrive direkte inn i en webbrowser, du slipper å laste ned noe som helst, og den gir deg beskjed om for lange og/eller komplekse setninger eller unødvendig bruk av adverb.

Kommer din indre kritiker for ofte frem i skriveprosessen eller sliter du med å komme i gang? Flowstate er et av de mest spennende nye skriveverktøyene. Programmet skal hjelpe deg med å komme til og bli værende i den berømte ”flyten” over lengre tid. Den sletter rett og slett teksten din hvis du slutter å skrive. Du får rett og slett ikke tid til å tenke, gruble, og tvile, for da forsvinner teksten gradvis fra skjermen, og mange har begynt å sverge til denne måten å jobbe på, i hvert fall som en måte å komme inn i en tilstand av ”stream of consciousness” på. Programmet har blitt kalt ”verdens farligste applikasjon” – muligens noe overdrevet – med mindre man tenker at ens egen tekst er like verdifull som livet. I så fall passer nok ikke programmet for deg.

Tidligere nevnte Espedal skriver på skrivemaskin etter sigende fordi han liker den industrielle lyden av tastene. Dette kan selvfølgelig også frembringes digitalt. Skuespiller Tom Hanks er, i likhet med navnebror Tom Egeland, en stor skrivemaskinsamler, og skapte allerede i 2012 en skrive-app som skal gi deg ”den autentiske skrivemaskinfølelsen, men med fordelene som ligger i det digitale”. Jeg tenker du skal ha et relativt sterkt hipster-gen om du klarer å trykke ut en hel roman på digitale skrivemaskintaster, men dem om det.

 Vi vet at Mark Twains Tom Sawyer var en av de første bestselgere som ble skrevet på skrivemaskin, og at tusenvis av romaner siden har blitt tastet inn i Word og Scrivener og kanskje etter hvert i de ovennevnte programmene. Om det gjør noen særlig forskjell på teksten som skrives? Kanskje, men uansett om du sverger til penn og papir eller blir satt inn i flyten av Flowstate, så må teksten din fortsatt forfattes av et godt, gammeldags analogt hode. 

Emneord: 
Tags: