Animorphs - en serie bøker om fem tenåringer som ofrer alt for å hindre gråbrune romvesensnegler i å ta bolig i intetanende ofres hjerner og ta over verden - huskes i dag kanskje best for sine ikoniske forsider.

Hjelp! Vi er dyr!

Det er tjue år siden vi drømte om å bli tigre, hester og sjøstjerner og kjempe mot onde, sneglelignende romvesen. Men young adult-serien Animorphs er langt fra glemt.
20.05.2021 - 12:06

I løpet av de siste par tiårene har enorme utenlandske salgssuksesser jevnlig satt sitt preg på barne- og ungdomslitteraturen også i Norge. Noen slike suksesser blir umiddelbare klassikere: Hvorvidt de av oss som «vokste opp med Harry» er født i 1980 eller 2000, er irrelevant i møte med nye generasjoners begeistring over Galtvort og Føniksordenen. Forelsket vi oss i Twilight-hunken Edward Cullen på ungdomsskolen, derimot, kan mye tyde på at vi var der da det skjedde – og at det nok ikke kommer til å skje igjen med det første.

De mange salgseventyrene har gjort norsk forlagsbransje godt kjent med amerikaneres hemmelighetshold, non-disclosure agreements og enorme markedsføringsapparat. Men da den første Animorphs-boka kom ut på norsk i 1998, hadde ingen i Norge sett noe lignende.
Artikkelen er 3660 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement