Svenskan i grått, vitt & not

Johan Jönsons bøker er selvgående maskiner som gir ekko av samfunnsmaskineriet, randbemerkninger til en oppstykket virkelighet.
21.10.2020 - 12:45

1.

Regn, regnvær er grunntilstanden i Johan Jönsons Marginalia; en jevn strøm av små og store dråper over 200 sider. Men det er snø den begynner og slutter med. Og ikke noe lett, tett drev – snarere enslige, nattlige fnugg «som inverterade asterisker / från förlorade dimensioner […] vittransparenta / snöflingor / faller in / och in / som anonyma bortblinkningar». Jönsons grå søker det hvite – ikke som i at det blir kaldere, men den depressive stemningen hvori diktene tilkommer, trekkes aktivt mot både blind utslettelse, white noise, og kuriøse fragmenter som minner oss om de små øyeblikkene av skjønnhet livet har å gi.Artikkelen er 2385 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement