Dan Andersen, Trygve Skaug, Kristian Bergquist og Åse Ombustvest utga dikt for ungdom i 2019. Men treffer diktene publikumet sitt? Foto: Paal Audestad, Øyvind Ganesh, Pernille Marie Walvik og Vigmostad Bjørke.

Dikt for de som ikke liker dikt

Er ungdommer et like utakknemlig diktpublikum som vi tror de er? Hva mener de egentlig om de fire diktsamlingene for ungdom som ble utgitt i 2019? Og ikke minst: Hva er det poetene har å tilby sitt yngre publikum?
15.01.2020 - 10:39

2019 har vært et dårlig år for lesning. Samtidig som det meldes om synkende boksalg, vitner årets PISA-undersøkelse om at norske 15-åringers leseferdigheter og evnen til dybdelesing er i ferd med å forverres. I forlagene hviskes det om at ungdomsbøker ikke selger, og i bokhandelhyllene er det serielitteratur som dominerer.

Men vent litt; i 2019 har det jo også skjedd noe annet, som peker i en helt annen retning. Det har blitt utgitt fire diktsamlinger med ungdom som målgruppe: Dan Andersens Vind i værhanen, Trygve Skaugs Følg med nå, Kristian Bergquists Kom og sett meg i orden og Åse Ombustvedts Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? illustrert av Marianne Engedal.


Artikkelen er 2876 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement