Illustrasjon: Bildene brukt av Charles Darwin for å illustrere "avsky" i boka "The Expression of the Emotions in Man and Animals", 1872. Kilde: Wikimedia.

Førsteklasses avsky

BLA inviterer engasjerte skribenter til å plukke fra egen hylle. "Hva slags materiale er egentlig følelser i litteraturen laget av?", spør Ylva Østby.
07.11.2019 - 10:42

Litteratur vekker følelser. Tristhet, nysgjerrighet, spenning, glede. Men hvordan er det egentlig mulig at litteraturen kan virke så sterkt på oss, og hvorfor oppsøker vi stadig de emosjonelle berg- og dalbanene? Hva slags materiale er egentlig følelser i litteraturen laget av? En novelle jeg kom over for snart to år siden, vekket så kraftige, motstridende følelser i meg, at det fikk meg til å lure: Hva er vitsen med å få leseren til å brekke seg, annet enn for sjokkeffekten det gir?

Forfatteren av novellen er japanske Sayaka Murata, som er mest kjent for sin forunderlige roman Convenience store woman (2018), som kommer på norsk på nyåret, i Magne Tørrings oversettelse. Men det er ikke denne det skal handle om her. For en tid tilbake kom jeg over antologien «Freeman’s: The future of new writing» (2017). Der fant jeg Muratas novelle «A first-rate material», hvor hun introduserer oss for et materiale som i sannhet er førsteklasses, utsøkt, og eksklusivt – og avskyelig.Artikkelen er 1712 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement