Brek(k)ingas tungemål

Prosodiens virkninger er mange og ofte oversette, men ørene våre velger strengt tatt ikke hva de hører. «Du har form ditt jævla rasshol», som Ariana Reines sier.
23.09.2021 - 14:53

If you can hear it, you can have it, sa Dizzy Gillespie. Hør etter! Vinden uler i havgapet, katta murrer uinteressert. Jeg sitter i et hus på Røst, øygruppa som ligger ti mil vestom Bodø, og blir halvt overdøvet av hodepine, halvt av samtalen med en prest, en fisker og en sauebonde på Skomværkroa i går kveld. Dialektflyten til nordlendingene slo meg som enormt selvsikker. Med kunstpauser og eksempeloppramsing i hvert åndedrag fortalte de meg om nedbygging av den lokale fiskeflåten, kvotepriser og konsekvensene av dette: flere kvoter og kroner på færre hender, hender som dirigerer og knipser sjarkene rundt fra andre steder i landet og ikke bidrar noe særlig til den lokale verdiskapinga ellers.  

Mange av de øvre middelklassemenneskene jeg har møtt kan få seg til å si at det er de som gjør arbeidet de har betalt noen andre for å gjøre. Jeg skal pusse opp. Vi skal legge ny platting. Dette er ikke for å skjule at de bruker penger på noe, eller for å skape illusjonen om at de faktisk gjør det manuelle arbeidet – alle vet at de aldri har «malt stua», «bygget en tilpasset bokhylle» eller «byttet registerreim på bilen». Allikevel mener de åpenbart at det er de som gjør dette, fordi det er de som har tatt valget om at dette skal skje. Det er de som har bestilt håndverkerne og det er de som leverer premisset for at akkurat denne endringen i deres materielle og mentale virkelighet ser akkurat ut som dette.Artikkelen er 1890 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement