Utsikt til det utilgjengelige

Jeg mistenker at jeg trenger å være Kafkas K., ha et slott å være utestengt fra, ha en tilgjengelig metafor for usynlig, uangripelig makt, skriver Elin Kittelsen om sitt lokale herskapshus.
26.08.2021 - 12:15

Hvordan ville det være for K. å faktisk få komme inn i slottet, tenkte jeg, idet jeg jogget så sakte jeg bare klarte forbi mitt eget utilgjengelige slott, Fritzøehus i Larvik. Jeg hadde blitt en person som jogget på julaften (det gikk fort over), og som sikkert ville svart K. i Franz Kafkas Slottet (1926), hvis jeg hadde blitt invitert til Morgenbladets sommerspalte og skulle velge den litterære karakteren jeg helst ville vært. Og ikke bare var jeg K., farmor hadde vært K., ja, selv tipptippoldefaren min Anders, født 1832, hadde vært K. Vi var en hel familie i ubrutt rekke av K.-er, som levde rett utenfor de lukkede portene av et slott, det nest største etter kongens, bygget av lysgul hollandsk teglstein i italiensk ny-renessansestil, som vi aldri hadde kommet inn i. Selv Kafkas K. var bedre stilt enn meg; han hadde i det minste sett sitt.  

Samme kveld skjedde det likevel, på et vis, da jeg fikk den påkostede coffee-table-mastodonten Fritzøehus. De fire årstider (2020) til jul. Fritzøehus var skrevet av Mille-Marie Treschow (1954–2018), femte generasjon Slottsherre, hvis forfedre i boka ble høytidelig omtalt under egennavnifiserte substantiver som Kammerherren og Godseieren. I forbindelse med omfattende oppussing hadde hun bestemt seg for gjøre det utenkelige: Vise fram slottet for første gang siden det ble bygget på 1860-tallet. Sjeldent hadde jeg blitt så glad for en bok, ikke bare fordi den lidderlige sladderelskeren i meg ville ha denne ultimate hjemme-hos-turen, eller fordi jeg antok at teksten ville være spesielt god (det var den ikke), men like mye fordi den – i hypertilgjengelighetens tid – hadde vært tilnærmet umulig å få tak i.Artikkelen er 1809 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement