Frihet, likhet, kåtskap

Hvorfor har «Farlige forbindelser» forført og forferdet lesere i over to hundre år?
19.01.2021 - 11:35

Det var en gang tidlig i tenårene at jeg fikk tilsendt et youtube-klipp som skulle illustrere hva det ville si «å elske». I videoen lå en skjelvende Ryan Phillippe over en gispende Reese Witherspoon. Til tonene av Counting Crows’ «Colorblind» beveget han seg varsomt over henne, hvisket: «are you ok?» mot huden hennes, og Adam Duritz’ ikoniske stemme syntes å ha svaret: I am falling, I am falling, I am falling. I den lave sola som trengte inn gjennom vinduene virket de nakne kroppene nærmest gylne.

Scenen var hentet fra siste halvdel av kultklassikeren Cruel Intentions. Filmen, som kom ut i 1999, omtales gjerne som the best of the bad 90s movies, og er blitt både beskyldt og hyllet for å ha forårsaket begynnelsen på slutten for high school-filmens storhetstid. For hvor kunne sjangeren ta veien etter en film som helt uten blygsel plasserte tenåringer i sentrum av et seksualisert, intrigebefengt, semiincestuøst melodrama?BLA 1/21.
Artikkelen er 2749 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement