Oslos gater er tomme for folk en tidlig søndag i april. I dette essayet peker Ola Jostein Jørgensen på en mulig bruksverdi ved skjønnlitteraturen: Den kan være en type mental trening i å forestille seg hvordan hverdagen kan være når flere av de tingene en tar for gitt er borte. Foto: Martin Asbjørnsen.

Krise og hverdag

BLA inviterer engasjerte skribenter til å plukke fra egen hylle. Denne gangen har Ola Jostein Jørgensen lest Gro Dahles roman "Dobbel dyne" i lys av unntakstilstanden og Oslos tomme gater.
22.05.2020 - 13:50

I 2001, da jeg satt i en kjellerleilighet som jeg delte med en venn på Nordberg og så det andre flyet styrte inn i tvillingtårnene live på CNN, var det med en blanding av redsel og fascinasjon. Jeg var 23 år, og jeg kan huske følelsen av at nå skjer det, nå klapper det sammen, Amerika og kanskje verden slik vi kjenner den. Dette er slutten på noe og begynnelsen på noe helt annet. Mentalt hadde vi gått rundt og forberedt oss på at noe skulle skje i mange år allerede, om enn ikke akkurat på denne måten. Innspurten mot nyttårsaften 2000 var preget av dommedagsprofetier. «Millennium» og «Y2K», sa folk, og det var skumle saker. Alle verdens datamaskiner skulle stanse eller gå på tverke, og samfunnet skulle som en følge av det bryte sammen. Den tids «preppere» (de ble ikke kalt det den gangen, tror jeg, men de fantes da også) lagret mat og andre livsnødvendigheter i kjellere, på hytter og andre steder, og forberedte seg på totalt kaos. Det pågikk i flere år, og selv om ingen ting skjedde da nyttårsmorgen 2000 opprant, satt følelsen fortsatt igjen i kroppen langt ut på begynnelsen av 2000-tallet: Verden kunne falle sammen, brått og plutselig. Flyene som smalt inn i skyskraperne på Manhattan føltes som en overaskende, men samtidig helt logisk fullbyrdelse av akkurat dét.

Men til tross for dramatikken, lidelsen og alt det andre: Hverdagen vendte ganske raskt tilbake, for de av oss som ikke var direkte berørt. Verden gjenvant sin likevekt, brå og voldsomme omskiftinger var noe som skjedde andre steder, ikke i Norge.Artikkelen er 1846 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement