Kritikk Dødsangstens umulige «vi» Et ambisiøst langessay som ansporer tanken, også når forfatteren kommer til kort. Ola Jostein Jørgensen Publisert onsdag 16. mai 2018 Del på Facebook Del på Twitter For å lese denne artikkelen må du ha abonnement på BLA. Allerede abonnent? Logg inn her Digitalt abonnement: 1 kr for en måned. Deretter 39 kr per måned. KJØP Fysisk og digitalt abonnement: 199 kr for tre måneder KJØP Allerede abonnent? Logg inn her Min side ✕ essay døden bernhard ellefsen kritikk imot døden
Ungdomsskolen er det eneste sanne sted! Med ironi, innsikt og sårbare detaljer skriver Jonas Hansen Meyer fram en rølpete og nådeløs virkelighet.
Den pervo guiden Magnus Helgerud tuller og tøyser med de gamle romerne. Innimellom er det morsomt også. Men for det meste er det bare tull.
Norge av i går og verden av i morgen Mellom flyplasser: En karrierekvinnes midtlivskrise og spede forsøk på å forstå og lande i språklig egenartet roman.
Verkets larm Håvard J. Nilsen skriver ambisiøst om hjembygda og norsk arbeiderhistorie, men romanens struktur står ikke helt støtt.
En velskreven og herlig uviktig roman Marianne fra topp til tå er full av den litterære ironien som befrir oss fra tilværelsens alvor.
Prangende odyssé Roger Lewis’ Erotic Vagrancy: Everything about Richard Burton and Elizabeth Taylor dyrker et høylytt og vulgært uttrykk.
Uoppriktige essays Med sine essays beviste Wilde at det han mente om god lyrikk også gjelder for god essayistikk: Den er aldri åpenbar.
Å kjempe mot/med hjertet I sin tredje bok balanserer Ingvild Lothe de ulike uttrykkene i forfatterskapet sitt. Resultatet er en drivende diktsamling om mødre og barn og natur.
Nestorens aporier Å lese Atle Kittangs tekster i 2024 er ikke av historisk interesse. Det er en oppsiktsvekkende tydelig krystallisering av hva litteraturvitenskapen- og kritikken bør være opptatt av.
Ord og stillhet, grenser og muligheter I sin nye roman griper Ali Smith rett inn i spørsmål om hvordan vi strukturerer samfunnet med ord og handling.
Til litteraturens pris! «Hvilken nytte har litteraturpriser for den lesende offentligheten?» spør Frode Helmich Pedersen, og drøfter den evig aktuelle striden om litterær kvalitet.
Rusens masker Fra opphøyde ideer om overskridelse og nytelse til abscesser og vold, Maria Kjos Fonn vil være så konkret som mulig i skildringene av rusens sammensatte virkelighet.
GENA Det er motsetningen mellom det utflytende, kaotiske ved formen – alt det menneskelige rotet, det oppfarende og impulsive – og det gjennomtenkte og skrevne, som gjør filmene til John Cassavetes så dypt fascinerende.
Opiomania Fra opiumsvalmuen til sprøyta i armen: 200 år med opiatlitteratur som bibliotekmetadon mot farlig nysgjerrighet.
Alkoholens ansikter I selskap med forfattere som Duras, Hemingway og Bukowski skåler poeten Eirik S. Røkkum for det litterære livet, og lar fylla fare.
– Ville aldri kasta øl på noen av fri vilje På sida. BLAs vannpistolintervju med ekstralitterære spørsmål stilt til litteraturfolk. Månedens intervjuobjekt er Kamilla Danielsen, forfatter og ufrivillig samfunnsdebattant.
Ingen andre enn deg Entusiastiske essays. Fra én låt i Bob Dylans tidligere uutgitte katalog trekker den britiske forfatteren Geoff Dyer tråder til D.H. Lawrence og Philip Larkin, og nøster samtidig ut Dylans enestående evne til å formidle følelser.
Velbrukte motiver med ny klang Anngjerd Rustand skriver både egenartet og tradisjonstro om en uvirkelig virkelighet.
Lenge leve lekenheten Hilde Susan Jægtnes fortsetter å være en av våre mest lekne og utforskende forfattere, men er hun likevel for forsiktig?
Under mursteinen, romanen! Johan Harstads nye bok er både et kjærlighetsbrev til forstaden og en krigserklæring mot tidsånden, men mest av alt en fantastisk roman.
Formødre, fornorskning og fortørnelse Kathrine Nedrejords nye roman skriver samisk kvinnehistorie. Samtidig portretteres fornorskningen med sinne, men ikke uten sårbarhet.
Kvinner i små, trekkfulle hus Gunnhild Øyehaugs nye roman inviterer leseren inn i et indre rom som er fullt av spøkelser, kjærlighet og metakommentarer. Her kjem sola rører ved det taktile og sære, våre tankespinn og oppheng.
Reisen uten egenskaper Essay. «Man unnslipper ikke sitt eget liv. Man bare later som noen ganger», skriver Eirin Betten, om en tur til Lofoten som – dessverre – ble akkurat slik hun forestilte seg.
En perpendikulær flukt mellom drømmer og virkelighet – en samtale med Mircea Cărtărescu Forfattersamtale. Vår utsendte på Louisiana Literature fikk røvet en time ut av timeplanen til muligens Romanias største forfatter, Mircea Cărtărescu. I tillegg til å samtale om hans siste roman i norsk oversettelse, Solenoid, dukker de ned i drømmer, kvantefysikk og Franz Kafkas enestående vei inn i litteraturhistorien.
Virkeligere enn virkelighetslitteraturen Intervju. Arild Vange og Asbjørn Stenmark har gått sammen om å oversette et utvalg av Franz Kafkas tekster i boka Tapte fragmenter. Vi diskuterte forholdet mellom angst og slapstick, hvordan det er å oversette sammen og hvorfor Kafka fortsetter å fascinere 16-åringen i oss.