Lytteføle og å se

Hva er lyden av væren; er det våre sukk, eller er det lyden av en regnskur, om ikke en regelrett fjert, spør Ole Robert Sunde.
24.06.2021 - 12:11

Jeg har et soverom og to gjesterom; mitt soverom er lite, for mange år siden fikk vi ombygd våre to stuer, flyttet det gamle kjøkkenet inn til en stor femkantet stue, og så fikk vi tredelt den andre stuen, og et av disse rommene er mitt soverom; cirka fire meter under taket; to store vinduer og et par tette gardiner, og der inne lytter jeg mye, etter å ha sovet; det er et lytterom nesten like mye som et soverom.  

Jeg våknet; det var mørkt i soverommet, ikke bekmørket, men gry-mørkt, og det første jeg hørte – ikke i en rekkefølge; men alt på en gang, som noe håndfast og tydelig som en bok – var måkeskrik; jeg tenkte på en svartbak; jeg hørte en ball som ble kastet i bakken, to dumpe smell av bildører som ble lukket hardt, så hørte jeg den syngende lyden av trikken; den kom fra Adamstuen, og da den passerte fasaden langt under mitt vindu i fjerde etasje, var larmen høy, og da den stoppet ved Stensgatens holdeplass, kom det metallyder, som om det var noe som kolliderte, og så stoppet den brått, som om det hastet, og en kraftig summing tok over – før summingen tok over slapp trikken ut gass – og det var som å høre et elektrisk kraftverk.   Artikkelen er 1512 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement