Kritikk

Kritikk

Feminist i måneskinn

Jenter på do er en kraftsalve av ei bok, med rasende alvor, uærbødighet og politiske ambisjoner.
Kritikk

Veien til Golgata

Når Jonathan Franzen endelig ser det tilsynelatende snille, protestantiske Midtvesten han kommer fra i hvitøyet, begynner spennende ting å skje.
Kritikk

Død, hvor er din brodd?

Kjetil Røed deler fornuftige perspektiver på døden, men mangel på språklig nerve svekker mysteriet.
Kritikk

Radikalisme uten risiko

Det svinger kulturkonservativt av samfunnsrefsen til Frode Helmich Pedersen, men i hans selvbevisste og balanserte prosa levnes det lite rom for det uavklarte.
Kritikk

Min navle var hertugdømme nok

Hvis vitaliteten og fantasien i Ninni Nyhus´ debut hadde blitt forvaltet bedre, kunne Jeg fant en måne i navlen ha blitt en riktig vellykket utgivelse.
Kritikk

Tradisjonen tro og utro

Glanset av fyll, regn og selvbevisste doseringer stepper historiske Bergen by igjen opp på litteraturens scene. Denne gangen sparker Erlend O. Nødtvedt dessuten liv i den store romantradisjonen.
Kritikk

Nattens knekt

Det skorter ikke på energi i Eirik S. Røkkums debut, men langdiktets rølperitt gjennom Trondheimsnatten holder ikke på intensiteten.
Kritikk

På randen av friheten

Margunn Vikingstad kunne stolt enda mer på egen vurderingsevne i denne ellers intelligente essaysamlingen om skandinavisk samtidslitteratur.
Kritikk

Lest liv er levd liv

Solstads artikler er som alltid leseverdige, men det store idéarbeidet finner vi stadig i romanene.
Kritikk

Ja visst gjør det vondt når illusjoner brister

Det å være ung i kulturfeltet kan gi deg en posisjon ved å være i opposisjon. Men hva skjer når den eneste veien framover er innover i systemet du har hevet deg over?
Kritikk

Å synleggjere det usynlege

I Nathalie Sarrautes debutbok Tropismer speler namnlause menneskes flyktige indre seg ut i sakte film, situasjon for situasjon, sett gjennom ei makrolinse prega av frykt.
Kritikk

Poesiens sorte hjerte

Det er nesten umulig å skrive om Gunnar Wærness’ poesi uten å begå nettopp de syndene han advarer mot. Men jeg kan ikke annet enn å la meg rive med av de tankene Ta på Jesus virvler opp.
Kritikk

Hva jobber du med, egentlig?

Pseudoarbeid vekker verdifulle innsikter, men tilbyr pseudoløsninger på problemet.
Kritikk

Barnas lys og mørke

Liv Mossige utforsker det forlatte barnets desperate ønske om tilknytning og kommenterer slik indirekte 22. juli-terroristens barndom. For hva skjer med et barn hvis det vokser inn i de voksnes grunnløse forestillinger om det?
Kritikk

Venterom ved verdens undergang

Livet er kort og kunsten evig. I En hvithai i Venezia er selv vår konformitet på utstilling. Hva annet skal vi vel huskes for enn det som utmerker oss, når kloden går til helvete?
Kritikk

Forsøk på å gjøre slik man skal

Debutanten Ida Frette har gitt oss en diktsamling for koronatiden. Høres det kjedelig ut? Det er det ikke.

Sider