Fakkelen er tent!

I år er det 60 år siden Gyldendal ga ut den første Fakkelen, "Psykoanalysen" av Sigmund Freud, og dermed dro i gang den norske billigbokrevolusjonen. I et par tiår klarte norske forlag å selge verdenslitteratur, filosofi og politiske debatt-bøker i kul design til lave priser i store opplag. Dette er fortellingen om noen av dem.
16.02.2021 - 11:30

Det var denne madeleinekaken. Lukter og smaker. Noe man berørte. Som mange år senere kan sette minner i gang.

Da jeg for noen år siden bestemte meg for å skrive en bok om «den norske billigbokrevolusjonen», spesielt om Gyldendals Fakkel- og Lanterne-serie, var det en «madeleinekake» som satte meg på ideen. En sen og fuktig sommernatt ute i havgapet, mens jeg satt og stirret på bokryggene mine, begynte plutselig den ene lysende lanternebokryggen etter den andre å trekke blikket til seg. Jeg reiste meg og dro dem ut av hylla, åpnet dem, og i en av bøkene så jeg navnet mitt i skoleflink skjønnskrift etterfulgt av «1981». Da var jeg tretten år.Artikkelen er 3490 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement