Foto: Lynn Gilbert, 1979.

Et tvetydig ikon

Benjamin Mosers biografi om Susan Sontag som amerikansk ikon og intellektuell ledestjerne er både underholdende, monoman og hevngjerrig, skriver Benjamin Yazdan.
04.12.2019 - 11:06

Benjamin Moser

Sontag. Her Life and Work

Sakprosa                               

HarperCollins, 2019

816 sider


Som sjanger vil biografien alltid utøve språklig vold mot mennesket den portretterer. Den kan aldri yte det hele livet rettferdighet. Det den vinner i underholdningsverdi og avsløringer, betaler den med en bestemmelse av subjektet, redusert som det ofte blir til en egennavn-beholder for intime fun facts og selektiv kausalitet. I individualismens tidsalder bør de gode biografene bestrebe seg på å motvirke dyrkingen av det individuelle. Dagens medievirkelighet, støpt i narsissisme og selvutlevering som den er, har fint lite å gjøre med genuin individualitet: Individet knuses under vekten av individualisme som ideologi, lykkelig gift med massesamfunnets oppvurdering av personlig identitet som fetisj (redusert til kjøpekraft).Artikkelen er 2682 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement