Illustrasjon: Tim Ng Tvedt

Borte bra, hjemme ... hva?

Skriv om stedet du kommer fra, ba vi. Én valgte å skrive om cruise.
07.09.2019 - 13:20

Hauglandsåna

«So blank og skir ho renn mi å/og sullar gamle lundar/Ho kyssar steinen brun og grå/og seg mot havet skundar/men rett som er ein sving ho slær/burtetter mjuke lendet/og same tonen atter fær/når ho hev gjort det vendet/Meg minner sælt den tonen frå/mi barnetid ved Haugland å» [1]

Dette skreiv Jon Line (1862-1949), forfattar og ven av Arne Garborg, om ei å som rant forbi i nærleiken av barndomsheimen hans på Line. Hauglandsåna er ein del av Hååna, som kanskje er den viktigaste og mest kjente elva på Jæren. Den renn ut i det opne havgapet like ved Hå gamle prestegard, og den slengar seg verkeleg gjennom landet, det er mesta ikkje ein plass kor den går beinveges, som om den vil innom flest mogleg stadar, ikkje for å visa seg fram, men for å «kyssa» landskapet det sjølv er blitt ein del av. Då er det så ein kan spørja seg: Er ei elv berre ein del av eit landskap, eller skapar den sjølve landskapet?

Heimdal, Trondheim

Kaffegata

Grøftene på Gjøvik

Oasis of the Seas
Artikkelen er 2821 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement