Hjem og hjemløshet

Hva er verdt å lese? BLA inviterer engasjerte skribenter til å plukke fra egen hylle. Denne gangen er det litteraturprofessor Tone Selboe som anbefaler Charles Dickens' "Bleak House".
17.01.2019 - 15:00

BLA 1/19. 16.01.2019


«London.» Slik starter Bleak House – med ett ord som umiddelbart setter tonen: Ingenting av det som skjer i denne formidable romanen, er uberørt av London. Været, gatene, institusjonene, menneskene og mysteriene – alt er uløselig innvevd i det urbane hjemmet som rommer så mange hjemløse. Fra åpningssetningens tilsynelatende nøkternhet til den mer surrealistiske forestillingen om en dinosaur vandrende i gjørma mot Holborn, blir det raskt klart at fortidens fangarmer griper langt inn i nåtiden. Det er rett og slett menneskets grunnvilkår vi har å gjøre med i Bleak House – kampen for tilværelsen i litterær form.

Artikkelen er 1556 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement
Emneord: