Lydbøkene er over oss

Men hvilke utfordringer stiller de til litteraturkritikken?
06.07.2019 - 14:09

Mitt lykkelige fall inn i lydbøkenes verden fant sted under sensommeren 2016, som følge av en maurinvasjon. Jeg hadde klart å selge inn ideen om å skrive et lengre essay om Knausgårds kjedeligste partier til Vinduet, og planen var at jeg nå skulle lese hele Min Kamp om igjen, fort, da de små, svarte maurdævlene begynte å dukke opp overalt – først på badet, siden på kjøkkenet, i søppelskapet, på kjøkkenbenken, i kjellertrappa, og, ikke minst, myldrende inni oppvaskmaskinen. Jeg måtte legge Knausgård til side og sette hardt mot hardt. Men de var mange, de holdt seg lavt i terrenget og taklet aspartam, kanel og Jernia-gift langt bedre enn internett mente at de skulle. Og en formiddag mens jeg med langfingeren prøvde å knerte noen som hadde barrikadert seg helt bakerst i tørrvareskapet, mellom små tuer av sukker og hvetemel, smalt det til i korsryggen. Den gamle prolapsen – prompelaksen, ifølge husets niåring – hadde meldt sin ankomst, og jeg visste at uansett hva jeg gjorde de neste ukene, var det å sette eller legge seg ned for å lese litteratur nå helt uaktuelt. 

Det eneste som hjelper når ryggen er stiv og vond og venstre rompeballe nummen, er å gå. Det verste en kan gjøre er å oppføre seg som om de eneste kroppsfunksjonene et menneske trenger bry seg med befinner seg noen centimeter over neseborene. Så jeg tok opp et abonnement på lydboktjenesten Storytel, der hele Min kamp heldigvis lå tilgjengelig, lest av Anders Ribu. Det hadde sittet langt inne, for de endeløse rekkene av norske serieromaner og feminin lektyre à la Lucinda Riley som prydet tjenestens digitale utstillingsvindu, tydet på at det ikke nødvendigvis var meg de primært ønsket seg som kunde. Men pokker ta. Jeg hadde en deadline og en død korsrygg, og de neste ukene tilbragte jeg rundt regnet 135 timer stavrende rundt i skauen mens jeg lyttet meg gjennom hele sulamitten. 

  1. Arv og miljø topper, ikke uventet, Storytels liste over de «mest hørte bøkene i 2017», jf. https://blog.storytel.no/de-10-mest-horte-bokene-i-2017/
  2. http://articles.latimes.com/2014/jan/19/opinion/la-oe-mcwhorter-black-sp...
Artikkelen er 4603 ord lang.

Du må være abonnent for å kunne lese denne artikkelen

  • Ordinært abonnement
  • Privatabonnement
  • Korttidsabonnement